Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ψυχικά νοσήματα και αυτοκτονίες φέρνει η κρίση

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΛΟΓΩ ΑΝΕΡΓΙΑΣ


Ο ψυχολογικός τομέας δεν μένει ανεπηρέαστος από την κρίση. Μέχρι τώρα δεν ξέραμε το πόσο. Διαβάστε τι δείχνει η έρευνα του υπουργείου Υγείας

Τις άκρως σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία χιλιάδων πολιτών, εξαιτίας της άκρως οικονομικής κρίσης και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον οικονομικό τομέα, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Υγείας, άμεση είναι η συσχέτιση ψυχικών νοσημάτων και χρηματικών οφειλών.

Τα ίδια λοιπόν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, κατά την τετραετία 2007-2011, δείχνουν ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας απελπισμένων ανθρώπων -όπως τις δήλωσαν οι ίδιοι αρμοδίως- σε ένα ποσοστό 36%.

Δραματική άνοδο παρουσιάζουν και οι αυτοκτονίες που τελέσθηκαν - δυστυχώς - με επιτυχία.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 αυξήθηκαν κατά 45% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2010.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν, από τον κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο, ο οποίος και επισήμανε:

"Δεδομένου ότι ο δείκτης αυτοκτονιών χρησιμοποιείται συνήθως ως μέτρο των ψυχικών νοσημάτων, αφού σε κάθε αυτοκτονία ενυπάρχουν στοιχεία ψυχικής διαταραχής, η κατάσταση που προκύπτει σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα αρνητική. Το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Το χαμηλό εισόδημα και τα χρέη συνδέονται με την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων".

Οι άνεργοι κινδυνεύουν πιο πολύ

Ομάδες υψηλού κινδύνου, για την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων, θεωρούνται κυρίως "οι άνεργοι, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της επαπειλούμενης ανεργίας, καθώς και ολοένα περισσότερες εκπρόσωποι του λεγόμενου «ασθενούς φύλου» που, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό που τους αποδίδεται, σε θέματα ψυχικής αντοχής και υγείας", πρόσθεσε ο λέκτορας.

Στις "παράπλευρες απώλειες" της οικονομικής κρίσης είναι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι φαίνεται να πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κρίσης σε ψυχικό επίπεδο.

Στέλιος Μπαμιατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...