Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Κατρακυλάει η Ισπανία!!!!!

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Η οικονομία της χώρας μειώθηκε, συγκεκριμένα, κατά δύο βαθμίδες, από το Α στο BBB+, με αρνητικές προοπτικές. Την ίδια ώρα ο δείκτης της ανεργίας στην Ισπανία ανεβαίνει σε ιστορικά υψηλά. Σε ποσοστό 24,4% εκτινάχθηκε η ανεργία στη χώρα, ποσοστό που μεταφράζεται σε 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά...

Στον απόηχο της υποβάθμισης της ισπανικής οικονομίας, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται καθοδικά.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας, προβλέποντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2012.

«Πιστεύουμε πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ισπανίας μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας που προβλέπουμε πλέον, αναθεωρώντας προηγούμενες εκτιμήσεις μας» σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση του οίκου και τονίζεται πως:

«Παράλληλα, διαβλέπουμε μια αυξανόμενη πιθανότητα η ισπανική κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει περαιτέρω στήριξη στον τραπεζικό της τομέα. Συνεπώς, πιστεύουμε πως υπάρχουν ενισχυμένοι κίνδυνοι περαιτέρω αύξησης του χρέους της γενικής κυβέρνησης».



Mε πτώση άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισαν στη συνέχεια


Mε απώλειες και έντονη την ανησυχία των επενδυτών για τις περαιτέρω εξελίξεις ξεκίνησαν τη συνεδρίαση οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, λίγες μόνον ώρες μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Μια υποβάθμιση, κατά δύο βαθμίδες, από το Α στο BBB+ και δη με αρνητικές προοπτικές, ενώ παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε προς τα κάτω και την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας, προβλέποντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2012.

Στα πρώτα δείγματα γραφής του όλες οι αγορές δείχνουν πως θα κινηθούν στην τροχιά των εξελίξεων στον ευρωπαϊκό Νότο. Ενδεικτικά στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει ήδη 0,50%, στο Παρίσι ο CAC 40 με συνοπτικές διαδικασίες πήγε στο -1,27%, στη Φρανκφούρτη ο DAX είναι στο -1,06%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει ποσοστό -1,49% και στην ίδια την αγορά της Μαδρίτης ο IBEX 35 IDX βρίσκεται στο -1,39%.

Στη συνεχεία το κλίμα στις αγοράς βελτιώθηκε, λόγω των θετικών ενδείξεων για τις καταναλωτικές δαπάνες στην αμερικάνική οικονομία.

Στα report των αναλυτών κύρια αναφορά γίνεται στο αιτιολογικό σημείο της S&P για την υποβάθμιση της Ισπανίας. Οι ιθύνοντες του οίκου σημείωναν πως «πιστεύουν πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ισπανίας μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας που προβλέπουν πλέον, αναθεωρώντας προηγούμενες εκτιμήσεις μας και παράλληλα διαβλέπουν μια αυξανόμενη πιθανότητα η ισπανική κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει περαιτέρω στήριξη στον τραπεζικό της τομέα».

Το γεγονός πως οι αναλυτές του οίκου «βλέπουν» αυξημένους κινδύνους για περαιτέρω αύξησης του χρέους της Ισπανίας, είναι αυτό που κυρίως «βαραίνει» σήμερα στις αγορές.

Την ίδια ώρα και τα νέα στοιχεία που ανακοινώνονται απλώς … επιδεινώνουν την κατάσταση. Συγκεκριμένα, με βάση την πρωινή ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ισπανίας, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η ανεργία στη χώρα εκτινάχθηκε στο 24,4%. Το προηγούμενο τρίμηνο ο δείκτης της ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 22,9%!
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...