Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

NΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ



Ας μιλήσουμε για το χώρο της υγείας...
Η
σημερινή κατάσταση της δημοσίας υγείας περιγράφεται τραγική ενώ η αυριανή, αν δεν τους ανακόψουμε, εφιαλτική.
Ατελείωτα
είναι τα βιώματα καθεμιάς και καθενός μας, τα οποία μεταφέρουν την αίσθηση της απελπισίας, της ανημποριάς και του τρόμου.
Μία
εβδομάδα πριν τις εκλογές, ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν πάνω από 20 νοσοκομεία του ΕΣΥ και προανήγγειλαν 10% μείωση ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.
Ο
ΕΟΠΠΥ, λίγους μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του έχει στην ουσία καταρρεύσει.
Οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο...
H
υγεία, η ελεύθερη πρόσβαση σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, χωρίς καμία απολύτως διάκριση και όρους. Δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό. Οραματιζόμαστε μια υγεία που δε θα ορίζεται απλά ως απουσία ασθένειας και όπου η ιατρική δε θα ασκεί την εξουσία της πάνω στον πάσχοντα. Βλέπουμε τη θεραπεία ως μια ανθρωποκεντρική διαδικασία στην οποία εμπλεκόμαστε όλοι και όλοι οφείλουμε να συμμετέχουμε ισότιμα.
Τι έχουν σχεδιάσει
# Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ (πριν ακόμη υπογραφεί το 1ο μνημόνιο) έβαζαν ως προϋπόθεση ότι οι πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες έως το 2020 θα αγγίξουν αυτές υπανάπτυκτων οικονομικά χωρών.
# Οργάνωση της κοινωνίας συμβατή με τις αγορές. Ότι δεν φέρνει κέρδη θα απαξιώνεται και στο τέλος θα καταργείται. Η ασφάλιση και η περίθαλψη θεωρείται ατομικό πρόβλημα του καθενός. Οι υπηρεσίες υγείας θα αγοράζονται όπως όλα τα προϊόντα.
# Η ανασφάλιστη εργασία και η απουσία περίθαλψης υπήρχε εδώ και 20 χρόνια, αφού το δοκίμασαν πρώτα σε εργάτες μετανάστες. Τώρα, οι «λαθραίοι» είναι και πάλι πρώτοι στο στόχαστρο: πρέπει να μπουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, γιατί εκτός των άλλων μεταφέρουν ασθένειες. Κανείς όμως δεν μπορεί να κρύψει ότι οι ξεχασμένες ασθένειες επανέρχονται λόγω των άθλιων συνθηκών ζωής, της κακής διατροφής και του υποσιτισμού, των βρόμικων πόλεων, της έλλειψης θέρμανσης που έφεραν τα Μνημόνια.
Το
ιδεολόγημα ότι οι μετανάστες φορτώνουν βάρη στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τους φορολογούμενους -ας μη γελιόμαστε- θα επεκταθεί στους τοξικοεξαρτημένους, τους άστεγους, τους ψυχικά νοσούντες, τους ανήμπορους ηλικιωμένους, τους βαριά άρρωστους.
# Οι επιπτώσεις στην υγεία σε μια σειρά από χώρες οι οποίες «μπήκαν» στα προγράμματα σταθερότητας του ΔΝΤ είναι αποκαλυπτικές:
1.    Αύξηση θνησιμότητας από καρδιαγγειακά, νεοπλασίες, διαταραχές σχετιζόμενες με τη χρήση αλκοόλ, λοιμώδη νοσήματα σχετιζόμενα με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε έως και 10%.
2.    Καταγράφεται, συνήθως, αύξηση του ποσοστού των ανασφάλιστων. Υπό τη ρητορική και το πρόσχημα της ενοποίησης και επέκτασης των καλύψεων αρχικά ενοποιούνται οι κατακερματισμένοι ασφαλιστικοί φορείς, ενώ, αμέσως μετά σταδιακά μειώνεται μέχρι ολοσχερούς εξάλειψης η συμμετοχή των ταμείων στις ασφαλιστικές δαπάνες.
3.    Καταρρέουν τα καθολικά προγράμματα δημόσιας Υγείας όπως εμβολιασμοί, επιδημιολογική επιτήρηση και προληπτικά προγράμματα.
4.    Παντού ενισχύθηκε το μερίδιο της ιδιωτικής ασφάλισης.
5.    Ραγδαία πτώση των μισθών των εργαζόμενων στην υγεία και περίθαλψη καθώς και «επιστημονική» μετανάστευση.
Πως μπορούμε να αντιδράσουμε
Λειτουργία κοινωνικού ιατρείου, το οποίο να προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους, μετανάστες και Έλληνες.
Μόνιμος αποκλεισμός στα ταμεία των νοσοκομείων, ώστε να διεκδικήσουμε στην πράξη την ελεύθερη πρόσβαση για όλες και όλους χωρίς άλλα χαράτσια, σε εξωτερικά ιατρεία, εξετάσεις, εφημερίες.
Μιλάμε-συνεννοούμαστε-επικοινωνούμε για ότι αντιμετωπίζουμε. Δεν είμαστε μόνοι μας απέναντι σε αυτή την επίθεση. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την γκρίνια, την εξατομίκευση και το φόβο, στην ταξική και κοινωνική αντεπίθεση.
Προωθούμε μορφές αυτοοργάνωσης και δημιουργούμε δομές αλληλεγγύης, όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας μαζί με τον εργαζόμενο λαό.  Απέναντι στη γενοκτονία που μας ετοιμάζουν να προτάξουμε τη συλλογική ανατρεπτική δράση.





Λαϊκή Συνέλευση Χαϊδαρίου

 Λαϊκή Συνέλευση Αιγάλεω

Δυτικό Πέρασμα (δίκτυο αλληλεγγύης & αντίστασης)


1 σχόλιο:

  1. «ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» για να είμαστε παρόντες στους αγώνες!
    «ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»
    για να είμαστε παρόντες στους αγώνες!

    Πριν περάσουν λίγοι μήνες από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, περίπου 9 εκατομμύρια πολίτες έμειναν χωρίς φάρμακα. Παρά την υποτιθέμενη διευθέτηση των χρεών προς φαρμακεία, νοσοκομεία, η μαύρη τρύπα διευρύνεται και βουλιάζει τους πάντες σε κοινωνική απόγνωση. Χιλιάδες άνεργοι στρέφονται στις στοιχειώδεις δομές της Πρόνοιας, ενώ άλλοι τόσοι είναι πλέον αποκλεισμένοι από κάθε ιατρική πράξη και οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα και πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
    «Το κοινωνικό κράτος θα συρρικνωθεί». «Αν δεν περιοριστεί η ύφεση και δεν έρθει κάποια στιγμή η ανάπτυξη τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία θα την πληρώσουν» είπε πριν λίγο καιρό ο υπουργός ΥΓΕΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
    ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΛΩΣΕΙΣ;
    Η μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα είναι η χρεοκοπία του καπιταλισμού, που διαλύει τα πάντα.

    Δεν διαλύουν απλώς τις εργασιακές σχέσεις, δεν κόβουν απλώς μισθούς και συντάξεις αλλά η μαζική ανεργία και υποαπασχόληση καταστρέφει όλους τους όρους αναπαραγωγής της ζωή μας, με 2.200 αυτοκτονίες μέσα στα Μνημόνια, στερώντας πια τη διατήρηση της ζωής. Οι σωτήρες του κεφαλαίου και όχι του απλού πολίτη (συνταξιούχου , εργαζόμενου, άνεργου ), έφτασαν να καταστρέφουν και το πολυτιμότερο αγαθό την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ. Υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που δεν επισκέπτονται τα νοσοκομεία όταν αρρωσταίνουν διότι αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι των 5ευρώ του νοσοκομείου ή αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακα .Υπάρχουν γονείς που δίνουν παράταση στον εμβολιασμό του παιδιού τους γιατί σκέφτονται ότι αν πληρώσουν το εμβόλιο σήμερα ίσως να μην έχουν τροφή για το παιδί τους την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν γυναίκες που αδυνατούν να πληρώσουν τις εξετάσεις τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται σωστά και να κινδυνεύει το έμβρυο. Υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν κάνουν τις εξετάσεις ρουτίνας λόγω φτώχειας .

    Οι σωτήρες του κεφαλαίου πιστεύουν πως οτιδήποτε δεν επιφέρει χρήμα στο ταμείο τους, κόβεται, όπως το σύστημα ΥΓΕΙΑΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ!

    Σήμερα, που έχει αποκαλυφθεί ότι το κοινωνικό συμβόλαιο ήταν προϊόν της ειρηνικής επέκτασης του κεφαλαίου, η χρεοκοπία του ίδιου του καπιταλισμού αποκάλυψε ότι κανένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο δεν μπορεί να συναφθεί με τις «αγορές», δηλαδή το χρηματιστικό κεφάλαιο που διαλύει τους όρους ύπαρξης.
    Η Ανοιχτή Συνέλευση Μαγνησίας και η Λαϊκή Συνέλευση Αγ. Νεκταρίου έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν το ιατρείο αλληλεγγύης για να αντιμετωπιστούν συλλογικά οι δραματικές συνέπειες της κρίσης. Δεν είναι προσπάθεια υποκατάστασης της πραγματικής ανάγκης για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ για όλο το λαό, ούτε προσπάθεια δημιουργίας παράλληλων δομών μέσα στο χρεοκοπημένο σύστημα. Είναι αγώνας επιβίωσης ενάντια στο σύστημα και το πολιτικό του προσωπικό.
    Το Ιατρείο μας και το Ιατρείο σας, απευθύνεται στους μη έχοντες και κατέχοντες, στους αποκλεισμένους, έλληνες και μετανάστες, για να διατηρήσουμε την υγεία μας και να είμαστε παρόντες καθημερινά στους αγώνες ανατροπής του σάπιου αυτού συστήματος.
    Είναι μια συλλογική δράση, παρέχεται χωρίς αντίτιμο, σε επίπεδο συμβουλευτικής και ιατρικής υποστήριξης σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (δεν θα γίνεται συνταγογράφηση φαρμάκων) και σε θέματα φαρμακευτικής αγωγής σε ανασφάλιστους και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες .

    Καλούμε όλους τους γιατρούς , τους νοσηλευτές , τους φαρμακοποιούς και όλους τους συμπολίτες μας να ανταποκριθούν στην οργάνωση του Ιατρείου Αλληλεγγύης στη γειτονιά του Αγ. Νεκταρίου !

    ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
    ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    http://denplirono-anatropi.blogspot.com/
    e-mail:anixtisinelefsimagnisias@gmail.com
    (Συνέλευση κάθε Τετάρτη, 7.30μμ, ΧΩΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, Ιωλκού 33, Βόλος

    ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓ.ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
    (Συνέλευση κάθε Δευτέρα, 8.00μμ, ΚΤΙΡΙΟ 9Α , ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, πίσω από την εφορία της Ν. Ιωνίας)
    ΤΗΛ. EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6972967981 , 6957360248

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...