Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ανάστατοι οι εφοριακοί με την κατάργηση των 213 εφοριών. Και αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες......


Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης αρχίζουν να φτάνουν χιλιάδες υπάλληλοι των ΔΟΥ, διαπιστώνοντας ότι η κατάργηση 213 εφοριών, ανά την Ελλάδα είναι προ των πυλών. Το μεγάλο πρόβλημα, που έχουν είναι η αναγκαστική μετακίνηση των ίδιων – και των οικογενειών τους σε πολλές περιπτώσεις – στις πρωτεύουσες των νομών, που ενδεχομένως να αλλάζει όλο το πλαίσιο της ζωής τους και να τους οδηγεί σε γενική αναδιοργάνωση.
Το πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για την αναδιοργάνωση των ΔΟΥ, που αποκάλυψε το opinionpost.gr, έπεσε σαν κεραυνός στους κόλπους του εφοριακού κλάδου. Όλοι υποψιάζονταν ότι κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές, όμως η παρέμβαση, που θα επιχειρηθεί θα είναι μεγάλη.
Η κατάργηση όλων των ΔΟΥ σε κάθε πόλη και η διατήρηση μόνο μίας σε κάθε νομό – στην παλιά πρωτεύουσα – οδηγεί σε αναστάτωση τους πάντες. Το κέρδος από τον περιορισμό των εξόδων, λόγω της διατήρησης τόσων γραφείων και κτηρίων μπορεί να είναι σημαντικό, όμως το τελικό αποτέλεσμα κανείς δεν το ξέρει ακόμη, αφού θα πρόκειται για μία νέα δομή, που θα δοκιμαστεί κι αυτή στην πράξη. Πολλά ήταν τα μεγαλεπήβολα σχέδια και οι προσδοκίες και σε άλλους τομείς, αλλά ακόμη δεν έχουν αποδώσει – ο Καλλικράτης στους δήμους και τις περιφέρειες για παράδειγμα ακόμη ταλαιπωρεί τους πάντες και ουσιαστικά δεν λειτουργεί τίποτα.
Το σίγουρο με τις εφορίες είναι ότι υπάλληλοι, που ζουν σε μία περιοχή, σε πολλές περιπτώσεις απομακρυσμένη από την πρωτεύουσα του νομού, θα πρέπει να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα για να εργαστούν. Αυτό ίσως να καταστήσει αναγκαία και την οικογενειακή μετακόμιση. Και με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας και την κρίση, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αυτή την περίοδο. Και ειδικά σε νομούς με μεγάλη έκταση, όπου οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι τεράστιες (π.χ. Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Σέρρες, Λάρισα, Ηράκλειο, Αχαΐα κλπ).
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας και εκδηλώσεις ανησυχίας για τα επερχόμενα.
Από την άλλη εκφράζονται αντιδράσεις και διαφωνίες και από βουλευτές, αλλά και παράγοντες των τοπικών κοινωνιών, όπως και από φορολογούμενους, που φοβούνται ότι η σχέση τους με την εφορία θα διανθιστεί με ταλαιπωρία. Βουλευτές, που δεν γνώριζαν το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται να ασκήσουν κριτική και να ζητήσουν διορθωτικές παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...