Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ξαναρχίζουν τα έργα στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική!!!!!



Του Παναγιώτη Στάθη
Με το σκεπτικό ότι η επένδυση είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα λόγω των θέσεων εργασίας που προσφέρει σε μια περιοχή που μαστίζεται από ανεργία, το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεμπλόκαρε – προσωρινά προς το παρόν- τα έργα εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική από την Καναδικών συμφερόντων εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.» στην οποία μεταβιβάστηκε με νόμο του 2004 έναντι του ποσού των 11εκατ. ευρώ το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Τα μεταλλεία αποτελούν ένα πολύπαθο χώρο που δοκιμάζονται από τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων που διαμαρτύρονται για περιβαλλοντικούς λόγους, τους οποίους και πάλι απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Οι κάτοικοι ζητούσαν να ανασταλούν τρείς αποφάσεις της διοίκησης που οδηγούν στη λειτουργία του μεταλλείου, υποστηρίζοντας ότι η πραγματοποίηση των έργων που απαιτούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στις Σκουριές και τον Μαντέμ Λάκκο θα έχει ως συνέπεια, «μέσω της υλοτόμησης των δέντρων, την αποψίλωση μοναδικής φυσικής περιοχής αρχέγονου δάσους, δεδομένου ότι τα δάση οξιάς και δρυός, που αποτελούν τα κύρια είδη κάλυψης των περιοχών αυτών, είναι πολύ σημαντικά αρχέγονα οικοσυστήματα». Πάντως η συνολική μεταλλευτική παραχώρηση ανέρχεται στα 264.000 στρέμματα, ενώ έχει παραχωρηθεί δασική έκταση 4.099,8 στρεμμάτων. Σύμφωνα δε με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρόκειται να αποψιλωθούν 3.238,28 στρέμματα από την ευρύτερη περιοχή των 740.000 στρεμμάτων δάσους.

ΛΟΓΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ

Στην υπ αριθμόν 398/2012 απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται πως «η υλοποίηση της επένδυσης κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την εθνική οικονομία, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, πρωτογενώς και δευτερογενώς, σε περιοχής με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και λόγω της απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο κράτος από τη φορολόγηση της δικαιούχου εταιρείας και κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της θετικής επίδρασης στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας».

Εξ’ άλλου, οι σύμβουλοι Επικρατείας, υπογραμμίζουν ότι οι εκτάσεις δασών που πρόκειται να αποψιλωθούν για την κατασκευή των επίμαχων έργων εντός των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Χαλκιδικής «απαρτίζονται μεν, κατά κύριο λόγο, από πυκνά δάση οξιάς και δρυός, δεν υπάγονται, εντούτοις, οι οικότοποι αυτοί σε κάποιο ειδικό καθεστώς προστασίας» και πάντως, όπως έχει κριθεί από το δικαστήριο κατά το παρελθόν (2007), «δεν απαγορεύεται η εξορυκτική εκμετάλλευση ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές».....    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...