Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Το ΤΕΕ ως φερετζές για κρατική ενίσχυση μέσω του ΕΣΠΑ των καταστροφικών εξορύξεων στη Χαλκιδική και την Αν Μακεδονία - Θράκη!!!!!!


Τo ΤΕΕ ως τελικός δικαιούχος του έργου: «Κατάρτιση με επιχορήγηση (Training Voucher) ανέργων στον παραγωγικό τομέα Β΄ της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση» την 1η Οκτωβρίου προέβη σε σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται με το ποσό των 30.576.000 € από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠΑΝΑΔ), με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Σύμφωνα με την πρόσκληση: «Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση των ανέργων στο μεταλλευτικό κλάδο και στον κλάδο άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και η σύζευξη της κατάρτισης με τις ανάγκες σε εξειδίκευση που απαιτεί η παραγωγική βάση της οικονομίας. Η δράση αφορά στην επιχορήγηση, με επιταγές κατάρτισης (training voucher), της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης 4.900 άνεργων τεχνιτών και διπλωματούχων μηχανικών (ΜΜΜ, ΜΜ, ΗΜ, ΧΜ) του μεταλλευτικού κλάδου και του κλάδου άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για την απόκτηση δεξιοτήτων, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις εξελίξεις του κλάδου. Τα προγράμματα κατάρτισης (θεωρία & πρακτική άσκηση), διάρκειας 400 ωρών, περιλαμβάνουν υποχρεωτική απασχόληση τουλάχιστον του 30% των καταρτισθέντων διάρκειας τουλάχιστον 4 μηνών, για τουλάχιστον 100 ημερομίσθια».

Τίθενται λοιπόν τα ερωτήματα:

Από πού κι ως που το ΤΕΕ ως τελικός δικαιούχος (δηλαδή ως φορέας που σχεδιάζει ο ίδιος τις προδιαγραφές απορρόφησης αυτών των κονδυλίων) διαθέτει 30,5 εκατ. για κατάρτιση - απασχόληση στον μεταλλευτικό τομέα και στον κλάδο άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου;

Διαθέτει κάποια στοιχεία ότι εκεί θα ανοίξουν άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας για μηχανικούς και τεχνίτες; Ως γνωστόν το που, εάν και πως θα αντληθεί φυσικό αέριο ή πετρέλαιο είναι ακόμα στα πρώτα ερευνητικά στάδια. Άρα αποκλείεται να υπάρξουν θέσεις εργασίας μηχανικών και τεχνιτών σε αυτούς τους τομείς τουλάχιστον μέσα στην επόμενη 5ετία. Άρα είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί η πρακτική άσκηση και η υποχρεωτική απασχόληση μέσα στο προσεχές έτος όπως λέει η σχετική προκήρυξη. Τι μένει λοιπόν; Τα μεταλλεία.

Η διαπλοκή είναι ακόμα πιο καθαρή εάν δει κανείς τον πίνακα γεωγραφικής κατανομής των κονδυλίων: σχεδόν το 50% κατευθύνεται στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και στην Κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην προκήρυξη, σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψηφίους ωφελούμενους η δράση δεν θα υλοποιηθεί. Οπότε η ενδεικτική χρηματοδοτική κατανομή του παραπάνω πίνακα δύναται να τροποποιηθεί.

Τι κάνει λοιπόν νιάου - νιάου στα κεραμίδια; Το εν λόγω έργο είναι ένα προκάλυμμα για τη διοχέτευση κονδυλίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανθρώπινου Δυναμικού στις καταστροφικές επενδύσεις της «Ελληνικός Χρυσός» συμφερόντων Μπόμπολα και της El Dorado Gold στη Χαλκιδική και στο Κιλκίς. Δε φτάνει δηλαδή που οι εν λόγω όμιλοι πήραν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων εκτιμώμενης αξίας 2-2,5 δις. έναντι 11 εκατ. € με τη σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση του Πάχτα, θέλουν να απορροφήσουν ακόμα και κονδύλια του ΕΚΤ.
Μέσω του εν λόγω έργου οι παραπάνω Όμιλοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν το start up αυτών των επενδύσεων την «κατάρτιση - πρακτική άσκηση» και την τελική επιλογή του προσωπικού που θα προσληφθεί.  Μπορούν επίσης να αλλάζουν το προσωπικό τους μετά από τους 4 μήνες υποχρεωτικής απασχόλησης αξιοποιώντας μια διαθέσιμη δεξαμενή ανέργων.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ δεν ντρέπεται να συνεργεί στην χρηματοδότηση ενός εγκλήματος απέναντι στην φύση και στην εργασία στις εν λόγω περιοχές; Δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις των εξορύξεων; Δεν έχει ενημερωθεί για τα πορίσματα του ΑΠΘ και άλλων έγκριτων επιστημόνων, για τις τοποθετήσεις του τμήματος του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας; Δεν έχει ακούσει τίποτα για τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών και το καθεστώς άγριας κατοχής που έχει επιβάλλει η Ελληνικός Χρυσός στο όρος Κάκαβος;


25/10/2012
Βαγγελιώ Σωτηροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...