Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Τη διατήρηση του αφορολογήτου στο εφάπαξ αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τις ενστάσεις....


Ανέκρουσε πρύμναν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και «μαζεύει» το θέμα της φορολόγησης του εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και μετά τις έντονες αντιδράσεις τους, αποφασίστηκε να διατηρηθεί το αφορολόγητο καθεστώς για το εφάπαξ. Δηλαδή, το εφάπαξ βοήθημα δεν θα φορολογηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει πρόταση για τη φορολόγηση του εφάπαξ από το πρώτο ευρώ ως εξής:
- από 0 έως 12.000 ευρώ συντελεστής 10%
- 12.001 έως 60.000 συντελεστής 30%
- άνω των 60.001 ευρώ συντελεστής 45%.
Στην περίπτωση που «περνούσε» η κλίμακα αυτή, ένας δικαιούχος που θα ελάμβανε εφάπαξ ύψους 30.000 ευρώ θα πλήρωνε φόρο 6.600 ευρώ, ενώ σήμερα δεν καταβάλλει φόρο.
Στο μεταξύ, στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν στους πολιτικούς αρχηγούς οι τελικές προτάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Εχουν προκριθεί δύο σενάρια για τα φυσικά πρόσωπα. Το πρώτο προβλέπει εννέα κλιμάκια χωρίς αφορολόγητο όριο. Δηλαδή να φορολογηθούν τα ακίνητα από το πρώτο ευρώ. Και το δεύτερο με αφορολόγητο όριο 50.000 ή 100.000 και επίσης εννέα κλιμάκια. Για τα νομικά πρόσωπα σχεδιάζεται η φορολόγηση των ακινήτων όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (1‰, 3‰, 6‰) αλλά με 10 συντελεστές ανάλογα με τη χρήση του ακίνητου (άλλος φόρος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.).
Σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες, αυτές δεν πρόκειται να αυξηθούν αλλά θα επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι από τη φορολόγηση των ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εισπράξει 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από το σύνολο της φορολογίας ακίνητων και όχι μόνο από την ενοποίηση του ΦΑΠ και του ειδικού τέλους ακινήτων. Δηλαδή, και από τις εισπράξεις που εκκρεμούν από τον ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012, καθώς και από το ειδικό τέλος ακινήτων. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί 500.000 ιδιοκτήτες που δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων το 2011. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στόχος είναι ο νέος φόρος ακινήτων να είναι πιο δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα - ιδιοκτήτες, με κατεύθυνση τη σημαντική ελάφρυνσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...