Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Αίγυπτος: Άρνηση συμμετοχής του κύριου συνασπισμού της αντιπολίτευσης στο διάλογο που πρότεινε ο Μόρσι...


Ο κύριος συνασπισμός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στον διάλογο που πρότεινε χθες Πέμπτη ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, κατηγορώντας τον ότι αγνοεί τα αιτήματά του.
Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, ένας συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι που αποτελείται από διάφορες ομάδες της αριστεράς και των φιλελεύθερων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «την άρνησή μας να συμμετάσχουμε στον διάλογο που πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για αύριο Σάββατο».
Η πρόταση του Μόρσι δεν παρέχει τις βάσεις «για έναν σοβαρό και πραγματικό διάλογο», εκτιμά το Μέτωπο, το οποίο ζήτησε εκ νέου την ακύρωση του διατάγματος της 22ας Νοεμβρίου με το οποίο ο πρόεδρος διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του, καθώς και την ακύρωση του δημοψηφίσματος για το σχέδιο του νέου συντάγματος.
Σε ομιλία του χθες βράδυ ο Αιγύπτιος πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασιστικός όσον αφορά τα προνόμιά του και επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση σε διάλογο.
Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας εκτίμησε ότι η ομιλία του Μόρσι «απογοήτευσε την πλειονότητα του αιγυπτιακού λαού» και «ήταν αντίθετη στα επανειλημμένα αιτήματα που του έχουν απευθυνθεί να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις (…) ώστε να βγει η Αίγυπτος από την τρέχουσα καταστροφική κατάσταση».
«Ο πρόεδρος αγνόησε εντελώς το γεγονός ότι οι οπαδοί του ήταν αυτοί που άρχισαν να επιτίθενται στους ειρηνικούς διαδηλωτές μπροστά από το προεδρικό μέγαρο», κατήγγειλε το Μέτωπο.
Ο Μόρσι «χώρισε τους Αιγυπτίους σε 'υποστηρικτές της νομιμότητας', οπαδούς του (…) και αντιπάλους του, τους οποίους χαρακτήρισε χούλιγκαν», συνεχίζει η ανακοίνωση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, καταλήγοντας ότι ο Μόρσι «επιβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο ότι δεν συμπεριφέρεται ως πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων, αλλά ως πρόεδρος μιας πολιτικής ομάδας».
Στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε σήμερα να τερματιστούν τα βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Aιγύπτιου προέδρου, επισημαίνοντας ότι «κινδυνεύει η επανάσταση στην Αίγυπτο».
«Κάνουμε μια επείγουσα έκκληση προς όλες τις αιγυπτιακές δυνάμεις να επικρατήσει η λογική, η μετριοπάθεια και ο διάλογος. Η επανάσταση στην Αίγυπτο κινδυνεύει. Η θετική δυναμική της αλλαγής μπορεί να χαθεί», προειδοποίησε ο Βεστερβέλε.
«Οι πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο, να δημιουργήσουν έναν κοινό οδικό πολιτικό χάρτη ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες της κοινωνίας», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.



Αίγυπτος: Διαδηλωτές έσπασαν το οδόφραγμα γύρω από το προεδρικό μέγαρο
Αιγύπτιοι διαδηλωτές έσπασαν το οδόφραγμα που είχε στηθεί γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο και ορισμένοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν σε στρατιωτικά άρματα, στα οποία ύψωσαν σημαίες.
Περίπου 10.000 διαδηλωτές είχαν εγκλωβιστεί πίσω από τα συρματοπλέγματα που προστάτευαν το προεδρικό μέγαρο. Από την Πέμπτη το κτίριο φυλάσσεται και από άρματα μάχης, μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στις οποίες επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Οι διαδηλωτές έκοψαν τα σύρματα και εκατοντάδες από αυτούς έφτασαν μέχρι τον εξωτερικό τοίχο του προεδρικού μεγάρου. Ορισμένοι φιλούσαν τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, φωνάζοντας ρυθμικά "Ειρηνικά, ειρηνικά".
Στρατιώτες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς έχουν αναπτυχθεί στην κεντρική είσοδο για να αποτρέψουν τους συγκεντρωμένους να διεισδύσουν μέσα στο κτίριο.

Αντιπ/δρος Μέκι: Ο πρόεδρος "θα μπορούσε να αναβάλει το δημοψήφισμα" αν.....

 Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι "θα μπορούσε να συμφωνήσει να αναβάλει το δημοψήφισμα" για το σχέδιο του Συντάγματος που έχει διχάσει τη χώρα, αν λάβει τη διαβεβαίωση ότι η καθυστέρηση δεν θα καταστήσει το κείμενο του χωρίς ισχύ και εγκυρότητα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος Μαχμούντ Μέκι.
Ο Μόρσι είναι έτοιμος να εξετάσει την αναβολή του δημοψηφίσματος εάν η αντιπολίτευση εγγυηθεί ότι δεν θα αμφισβητήσει τη διαβούλευση που θα γίνει για τους λόγους για τους οποίους η ψηφοφορία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το νόμο, δύο εβδομάδες μετά την υποβολή του κειμένου του Συντάγματος στον αρχηγό του κράτους, εξήγησε ο Μέκι.
Στο μεταξύ η εκλογική επιτροπή της Αιγύπτου ανέβαλε την έναρξη της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα για τους Αιγυπτίους που ζουν στο εξωτερικό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι Αιγύπτιοι του Εξωτερικού θα αρχίσουν την ψηφοφορία την Τετάρτη, αντί για το Σάββατο όπως είχε ήδη προγραμματιστεί, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο οργανώνει τη διαδικασία.
Η επιτροπή δεν ανέφερε πάντως εάν αυτό θα επηρεάσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος στην Αίγυπτο, που έχει καθοριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...