Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ- Ποινικές διώξεις για το έλλειμμα του 2009....


Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζει ο πρόεδρος τη Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), Ανδρέας Γεωργίου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών, Κ. Μολφέτας και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών, Ευ. Ξενάκη. Κατόπιν εντολής του οικονομικού εισαγγελέα, Γρ. Πεπόνη, ζητείται η δίωξή τους για ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50.
Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος. Η υπόθεση αφορά τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009, ώστε να διευκολυνθεί η προσφυγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης, με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.
Η κ. Γεωργαντά ισχυρίστηκε στην κατάθεσή της ότι με μη αποδεκτή μεθοδολογία το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο.
Ζητούν, επίσης, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά, καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων. Η δίωξη δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα, καθώς η Βουλή που ερεύνησε το θέμα δεν βρήκε ευθύνες για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στήριξη
Ωστόσο, ερωτήματα δημιουργεί η δίωξη, καθώς ανοικτή στήριξη στον Α. Γεωργίου είχε παράσχει επισήμως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), κ. Γ. Ραδερμάχερ. Με επιστολή του προς τις Εθνικές Στατιστικές Αρχές της Ευρώπης την 1η Δεκεμβρίου 2011 (πριν ακόμα κληθεί ο κ. Γεωργίου να καταθέσει στον εισαγγελέα) ο κ. Ραδερμάχερ ενημερώνει πως «η Eurostat αντικρούει όλους τους ισχυρισμούς ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν υπερεκτιμημένο και επιβεβαιώνει πως - όπως έχει ήδη αναφερθεί στο ενημερωτικό σημείωμα της 20ής Σεπτεμβρίου 2011- η συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 και το 2010 ακολούθησε όλους τους κανόνες που εφαρμόζονται και ισχύουν σε όλα τα κράτη - μέλη». Μάλιστα, αναφέρει ότι «αυτό αντανακλά τη σημαντική πρόοδο στην ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που διατίθενται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.».
Ανάλογη στήριξη είχε δώσει και ο πρόεδρος του Διεθνούς Στατιστικού Ινστιτούτου (Ιnternational Statistical Insitute - ISI), κ. Jae C Lee, όπου με επιστολή του στις αρχές του 2012 προς τον κ. Γεωργίου σημειώνει τη «στήριξη του ISI στην προσπάθειά σας να ανταποκριθείτε στα διεθνή πρότυπα, στη συλλογή και διάδοση των στατιστικών στοιχείων».
Ο κ. Lee επισημαίνει ότι το ISI καλεί την ελληνική κυβέρνηση να «στηρίξει πλήρως τις προσπάθειες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να καταστήσει αμερόληπτα και αξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία και να σεβαστεί τις διεθνείς καλές πρακτικές και πρότυπα».
Την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ εκφράζει ο Δικηγορικό Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ).

ΑΠΕ-ΜΠΕΓια κακούργημα όσοι αλλοίωσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στελεχών της Αρχής με το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας, που διενήργησαν για καταγγελόμενη τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.
Ο ΔΣΑ υπενθυμίζει ότι στις 29.9.2011 «ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία και κατέθεσε, έπειτα από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, ενώπιον του κυρίου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά, σχετικά με τη διάπραξη σοβαρότατων αξιόποινων πράξεων που έχουν καταγγελθεί και αφορούν στην αλλοίωση των στοιχείων από την Ανεξάρτητη Αρχή ΕΛΣΤΑΤ, η οποία -όπως έχει καταγγελθεί- παράνομα διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, εξέλιξη που είχε ως τελικό αποτέλεσμα την υπογραφή του Μνημονίου και την επιβολή, εξαιτίας αυτού, στη χώρα σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων (όπως ήταν για παράδειγμα η εργασιακή εφεδρεία, τα βαρύτατα φορολογικά μέτρα, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κ.λπ.) σε βάρος του ελληνικού λαού».
Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, επισημαίνουν οι δικηγόροι της Αθήνας, «αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι για τη μέχρι σήμερα πορεία της δικαστικής διερεύνησης, η οποία δίνει μία έμπρακτη ελπίδα για την επιβολή της νομιμότητας και την απαρχή μιας αναγκαίας και ουσιαστικής κάθαρσης στο δημόσιο βίο, από πρόσωπα και νοοτροπίες που λυμαίνονταν επί σειρά ετών το δημόσιο συμφέρον, αδιαφορώντας για τις επιζήμιες συνέπειες των -άλλοτε ανεύθυνων και άλλοτε ιδιοτελών- ενεργειών τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...