Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ο...ΤΣΟΓΛΑΝΟΣ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΑΠΕΙΛΕΙ:"ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥΣ"!!!!!!!!!!!! ΡΕ ΤΟΝ ΑΛΗΤΑΜΠΟΥΡΑ!!!!!!!

Και τώρα, τι; Αβέβαιο όσο ποτέ είναι το αύριο στην Κύπρο μετά την απόρριψη από την κυπριακή Βουλή της απόφασης του Eurogroup για φορολόγηση των καταθέσεων, παρότι το αναθεωρημένο σχέδιο απάλλασσε τις καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη στρέφεται για βοήθεια στη Ρωσία, με τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή να βρίσκεται από χθες στη Μόσχα και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μιλάει στο τηλέφωνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο τελευταίος υπόσχεται ότι θα βοηθήσει – άγνωστο όμως με τι ανταλλάγματα.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα υποσχέθηκε χθες ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες – αλλά για πόσο; Οι τράπεζες στην Κύπρο εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές και η αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη εντείνεται.
Η Λευκωσία αρχίζει να μπαίνει εκτός τροχιάς ευρωζώνης. Και η Αθήνα δεν μπορεί να κρύψει την έκπληξή της για από τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη.

Σε αχαρτογράφητα, και δυνάμει ιδιαίτερα επικίνδυνα ύδατα, πλέει και επισήμως από χθες η Κύπρος και κατ’ επέκταση ολόκληρη η Ευρώπη. Με ψήφους 36 κατά και 19 αποχές το κυπριακό Κοινοβούλιο απέρριψε, στο πέρας μιας θυελλώδους συνεδρίασης, νομοσχέδιο που προέβλεπε επιβολή εφάπαξ εισφοράς στις καταθέσεις σύμφωνα με τις επιταγές ΕΕ και ΔΝΤ, παρότι αυτό κατατέθηκε εξωραϊσμένο σε σύγκριση με τις αρχικές ανακοινώσεις, απαλλάσσοντας τις καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ.
Ηταν ίσως η μοναδική φορά στην ιστορία της Ευρώπης της κρίσης που συγκεντρωμένοι διαδηλωτές έξω από εθνικό Κοινοβούλιο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και «μπράβο». Το «όχι» του Κοινοβουλίου όμως αφήνει την Κύπρο αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας και σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων – ήδη ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται από χθες στη Μόσχα.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, η ΕΚΤ εξέδωσε χθες το βράδυ ανακοίνωση με την οποία «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της» να παρέχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες «στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων». Λίγο αργότερα, ωστόσο, εκφράζοντας τη θλίψη του για την απόφαση της Κύπρου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε πως οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες στηρίζονται αποκλειστικά στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, και αυτή εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο στήριξης. «Κάποιος πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους Κυπρίους», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεν θα υπάρξει βοήθεια και πακέτο διάσωσης για την Κύπρο αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις», δήλωσε ο Μίκαελ Μάιστερ, στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ. «Το δανειακό πακέτο των 10 δισ. ευρώ για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, εναπόκειται όμως στην κυβέρνηση της χώρας να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών», επισήμανε από την πλευρά του ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντεϊσελμπλούμ. «Το Eurogroup είναι έτοιμο να συνδράμει την Κύπρο», πρόσθεσε.

κανενα «ναι». Ούτε ένας κύπριος βουλευτής δεν αποδέχθηκε την αξίωση ΕΕ και ΔΝΤ να συγκεντρωθούν 5,8 δισ. ευρώ από τέλη καταθέσεων προκειμένου να λάβει η Κύπρος πακέτο βοήθειας 10 δισ. ευρώ για το τραπεζικό της σύστημα: το κυβερνών ΔΗΣΥ, που διαθέτει 20 βουλευτές σε σύνολο 56, είχε προαναγγείλει ότι θα απείχε της ψηφοφορίας. Σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει συγκαλέσει σήμερα το πρωί, με στόχο την «εξέταση εναλλακτικών σχεδίων», ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με την Α. Μέρκελ τόσο τη Δευτέρα όσο και χθες. Πιθανότητα περαιτέρω βοήθειας από το Βερολίνο ωστόσο δεν διαγράφεται στον ορίζοντα, παρά τις προειδοποιήσεις του Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητή Οικονομίας και μέλους της Επιτροπής Σοφών που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, ότι το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνο». Εντονη κριτική στη γερμανίδα Καγκελάριο άσκησε και ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της στις επόμενες εκλογές Πέερ Στάινμπρουκ. Χαρακτήρισε «κατάφωρο πολιτικό σφάλμα» το διαπραγματευθέν πρόγραμμα και δη «την απαιτούμενη συμμετοχή των μικροεπενδυτών».
«Οι (κυπριακές) τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για όσο χρειάζεται ώστε να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία», ανακοίνωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του κυπριακού Κοινοβουλίου. Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που επικρατεί, είναι ότι η Βρετανία έστειλε χθες στη μεγαλόνησο αεροπλάνο που μετέφερε ένα εκατ. ευρώ, ώστε να διασφαλίσει ότι το προσωπικό στις βρετανικές βάσεις δεν θα ξεμείνει από χρήματα.

ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ. Η συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής άρχισε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, με τον Ν. Αναστασιάδη να προεξοφλεί απόρριψη του νομοσχεδίου, «διότι (οι βουλευτές) νιώθουν και πιστεύουν ότι αντιβαίνει στα συμφέροντα της Κύπρου». Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που κατέθεσε το κόμμα του, προέβλεπε εξαίρεση των καταθέσεων έως 20.000 ευρώ από την έκτακτη εισφορά. Δεν προέβλεπε όμως αύξηση της εισφοράς του 6,7% για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ούτε του 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ που αξιώνει η ευρωζώνη ούτως ή άλλως δεν θα συγκεντρωνόταν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...