Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Φόρος ακινήτων: συνταγματικό το “χαράτσι” μέσω ΔΕΗ – Οι προθέσεις κυβέρνησης-τρόικας


telos-akiniton-dei-97338
Συνταγματικά ανεκτό έκρινε το «χαράτσι» για τα ακίνητα που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, δικαστική εισήγηση στον Άρειο Πάγο.
Ως αιτιολογικό της εισήγησης προβάλλεται ο προσωρινός και έκτακτος χαρακτήρα του (για τη διετία 2011-12) με στόχο να επιτευχθούν σοβαροί δημοσιονομικοί στόχοι σχετικά με το έλλειμμα της χώρας κατά το διάστημα αυτό.
Η εισήγηση βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με αντίστοιχες της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε δεχθεί ότι η πολλαπλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας δεν παραβίαζε το Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις, αφού θεσπίστηκε με χρονικό ορίζοντα μίας διετίας ώστε να εξυπηρετούν σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος.
Στη δίκη που είχε γίνει στο ΣτΕ, είχε ζητηθεί από την έδρα να διευκρινίσει το Δημόσιο –όπως και έκανε- ότι η ρύθμιση έχει προσωρινό μόνο χαρακτήρα, προκειμένου να θεωρηθεί συνταγματικά ανεκτή η υπερφορολόγηση των πολιτών με σειρά φορολογικών μέτρων.
Η πρόσφατη εισήγηση προς το Δ΄ τμήμα του Αρείου Πάγου προτείνει να ανατραπεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε κρίνει πριν λίγους μήνες το ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι») αντίθετο στο Σύνταγμα και στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
Κατά τον αρεοπαγίτη Γ. Σακκά, ο νόμος 4021/11 που θέσπισε το ΕΕΤΗΔΕ δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την αναλογικότητα, την ίση φορολόγηση ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα καθενός, ενώ δεν θίγονται ούτε τα περιουσιακά δικαιώματα που κατοχυρώνει η ΕΣΔΑ.
Ωστόσο, δικαστικοί κύκλοι του ΣτΕ σημείωναν ότι αν παραταθεί το ΕΕΤΗΔΕ και προσβληθεί στα δικαστήρια, είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί αντισυνταγματικό καθώς τη συνταγματικότητά του στηρίζει ηπροσωρινότητα του μέτρου.
—Τι λένε στην κυβέρνηση
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης έκανε λόγο για “καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης σχετικά με τη φορολογία ακινήτων”.
Όπως είπε, θα μπορούσε να είχε αποφασιστεί από τις αρχές του χρόνου, καθώς ήταν γνωστό πως ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικας.
Πάντως, ο κ. Σαχινίδης, υπογράμμισε ότι «τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν δεσμευθεί ότι το τέλος θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο ακινήτων».
Ωστόσο, η τρόικα επιμένει για διατήρησή του με το μέλλον του μέτρου να παραμένει άγνωστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...