Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Το «μαχαίρι στο λαιμό» βάζει το υπουργείο Οικονομικών στους επιτηδευματίες



Το «μαχαίρι στο λαιμό» βάζει το υπουργείο Οικονομικών στους επιτηδευματίες, οι οποίοι μέσα σε 10 μέρες από την υποβολής της δήλωσης θα πρέπει να πληρώσουν όλο το ποσό του ΦΠΑ, όταν το ίδιο καθυστερεί τις επιστροφές του φόρου ακόμη και 3,5 χρόνια!
Το νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ δέχθηκε αμέσως τα «πυρά» από τους συνδικαλιστικούς φορείς ,εμπόρων και βιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) που έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «στραγγαλισμό» των επιχειρήσεων μέσα σε μια αφυδατωμένη αγορά.
Μέχρι τώρα επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλλαν τον φόρο σε τρεις μηνιαίες δόσεις και μάλιστα με πολύ μεγάλη δυσκολία. Συγκεκριμένα με την υποβολής της δήλωσης πλήρωσαν το 40% του οφειλόμενου ΦΠΑ και το υπόλοιπο 60% του ποσού σε δύο μηνιαίες δόσεις από 30% η κάθε μία, προσαυξημένες όμως κατά 2%.
Με το νέο σύστημα το «καπέλο» στην εκπρόθεσμη καταβολή είναι μειωμένο στο 1% ενώ το ποσό του ΦΠΑ μπορεί να εξοφληθεί σε δόσεις επιθυμεί ο φορολογούμενος.
Για παράδειγμα ένας επιτηδευματίας μπορεί με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ στις 20 του μήνα να πληρώσει ένα συμβολικό ποσό που δεν θα ξεπερνά τα 10 ευρώ.
Ωστόσο, μέσα στις υπόλοιπες 10 μέρες θα πρέπει να εξοφλήσει όλο το ποσό. Αν δεν το κάνει τότε η οφειλή από τον ΦΠΑ θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα πληρώνει τόκο 1% το μήνα.
 Η μεγάλη «παγίδα» είναι ότι αν κάποιος έχει υπολογίσει να πληρώνει μικρά ποσά ΦΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 6 μήνες) κινδυνεύει να τον «καταπιούν» οι τόκοι και οι δόσεις που θα αυξάνουν όσο προστίθενται νέες.
Το νέο σύστημα είναι ραμμένο σε «πατρόν» της Τρόικας η οποία ήταν δυσαρεστημένη με το υφιστάμενο σύστημα και στοχεύει στο να μην παραλείπουν οι επιχειρήσεις τις δηλώσεις ΦΠΑ, ανεξάρτητα αν το ίδιο υπουργείο Οικονομικών έχει φθάσει να παρακρατεί μέχρι και 42 μήνες (!)τα ποσά από τον ΦΠΑ που όφειλε κανονικά άμεσα να επιστρέψει! 
Αν καθυστερήσει η εξόφληση του ΦΠΑ τότε η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και ο επιτηδευματίας απειλείται με κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...