Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Κώστας Χρυσόγονος Η συνταγή της χρεοκοπίας


Η συνταγή της χρεοκοπίας

Πλησιάζει να συμπληρωθεί ένας μήνας από τότε που ο πρωθυπουργός, ο δοτός υπουργός οικονομικών και οι προερχόμενοι από τη «Νέα Δημοκρατία» υπουργοί συνυπέγραψαν την πραξικοπηματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο δημόσιων επιχειρήσεων, χωρίς να συντρέχει η απαιτούμενη κατά το Σύνταγμα (άρθρο 44 παρ. 1) «απρόβλεπτη» ανάγκη. Η θεσμική αναίδεια επιδεινώθηκε αμέσως μετά, αφού τόσο η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ίδιου δικαστηρίου για τη συνέχιση της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αγνοήθηκαν επιδεικτικά από την κυβέρνηση.
Το καταπληκτικό είναι ότι έτσι έπαυσε η λειτουργία του μόνου νόμιμα υφισταμένου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη χώρα, δηλαδή της ΕΡΤ. Τη μνημονιακή συγκυβέρνηση δεν την ενοχλεί καθόλου το γεγονός ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν με αλλεπάλληλες δήθεν προσωρινές παρατάσεις, χωρίς να έχουν αδειοδοτηθεί ποτέ ύστερα από δημόσια διαγωνιστική διαδικασία (όπως θεωρητικά προβλέπει ο ν. 2328/1995). Έτσι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατέλαβαν τις τηλεοπτικές συχνότητες, τις νέμονται αμέριμνες επί δεκαετίες, χωρίς καν να καταβάλουν ενοίκιο για αυτή την εκμετάλλευση εθνικής περιουσίας.
Η διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ δεν συνεπάγεται κανένα δημοσιονομικό όφελος, αφού η επιχείρηση χρηματοδοτούνταν από το ειδικό τέλος μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και όχι από τον προϋπολογισμό. Ακόμη χειρότερα, συνεπάγεται οικονομική αιμορραγία για το κράτος, αφού θα υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημιώσεις απόλυσης στους εργαζόμενους (και κατόπιν η ΝΕΡΙΤ θα επαναπροσλάβει πολλούς από αυτούς!). Η σκοπιμότητα του πρωθυπουργικού πραξικοπήματος δεν ήταν άρα δημοσιονομική αλλά πολιτική. Το χρεοκοπημένο σύστημα εξουσίας της μεταπολίτευσης επιχειρεί να εμφανισθεί ότι διαθέτει τον «δυναμισμό» για να προχωρήσει σε ρήξεις και να βγάλει, υποτίθεται, τη χώρα από την κρίση την οποία το ίδιο προκάλεσε.
Και βέβαια προκειμένου να μη μας μείνει καμία αμφιβολία για το ποιοι είναι οι «σωτήρες» μας, στη «νέα» δικομματική συγκυβέρνηση συμπεριλήφθηκαν και οι τρείς προβεβλημένοι γόνοι πολιτικών δυναστειών που «έλειπαν» από την προηγούμενη τρικομματική. Η συνταγή της χρεοκοπίας σε όλο το «μεγαλείο» της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...