Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ…


Είναι πλέον προφανές πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές τις ζωής μας. Όποιος διαμαρτύρεται ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές κινδυνεύει να υποστεί τις κυρώσεις ενός συστήματος, το οποίο, αφού εξάντλησε τα «καρότα» του, κυβερνάει μόνο με το «μαστίγιο».
Πρόσφατα, η χυδαιότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών ξεπέρασε ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία: Μετά από οδηγία της Διεύθυνσης Αστυνομίας της ΒΑ Αττικής προς τους διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων, προωθείται η μεθόδευση προσωπικών επαφών των τελευταίων, με τους Διευθυντές των σχολείων και η συλλογή στοιχείων που αφορούν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας.
Αυτή η χουντικής κοπής εντολή έφερε σύντομα καρπούς: «Πρόθυμη» Διευθύντρια Λυκείου στο Κερατσίνι παρέδωσε τα ονόματα οκτώ μαθητών που πήραν μέρος στις καταλήψεις τον περασμένο Οκτώβριο. Τα παιδιά, αφού προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα, ρωτήθηκαν για τις πολιτικές επιλογές των γονιών τους, την οικονομική κατάσταση του σπιτιού τους, ακόμη και για το ποιοι καθηγητές τους υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις τους. Τέλος, τους ανακοινώθηκε πως δε θα επιτραπεί η συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, όσο ερευνάται το αξιόποινο(!) των πράξεών τους. Η απόφαση τελικά ανακλήθηκε από την εισαγγελία Πειραιά, μετά τη γενική κατακραυγή.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που μαθητές στοχοποιούνται από ένα διαβρωμένο και ανήθικο καθεστώς. Το πρόγραμμα «myschool», μέσω του οποίου το Υπουργείο Παιδείας συλλέγει παράνομα προσωπικά δεδομένα ανήλικων μαθητών και γονέων, είναι ενδεικτικό για το πώς η πολιτεία αντιλαμβάνεται τον εκπαιδευτικό χώρο: Ως εργαλείο καταγραφής στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις ορέξεις της εκάστοτε εξουσίας.
Εδώ άλλωστε  βρίσκεται και η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής: Τα σχολεία, αντί για χώροι ελεύθερης έκφρασης και μάθησης, μετατρέπονται σε πεδία ελέγχου και σωφρονισμού. Τα παιδιά μας εκπαιδεύονται σε ένα σύστημα που τους θέλει, όχι ελεύθερους ανθρώπους, αλλά ανασφαλείς καταδότες. Έτσι, το μέλλον αυτού του τόπου υποθηκεύεται και αυτό μαζί με ό,τι άλλο έχει απομείνει όρθιο στη χειμαζόμενη Ελλάδα. Οι μαθητές, όμηροι μιας εντατικής παιδείας χωρίς αντίκρισμα, μελλοντικοί φοιτητές σε ένα διαλυμένο πανεπιστήμιο και – κατά πάσα πιθανότητα – αυριανά θύματα της ανεξέλεγκτης ανεργίας, αντιμετωπίζονται ως δυνάμει εχθροί.
Η εισβολή της αστυνομίας στα σχολεία δεν είναι κάτι που μπορούμε να αγνοήσουμε. Είναι προφανές πως όλοι μας, μαθητές, γονείς, καθηγητές, εργαζόμενοι, έχουμε χρέος να σταθούμε απέναντι στις φασιστικής έμπνευσης μεθοδεύσεις ενός συστήματος που δεν γνωρίζει όρια, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να επιβιώσει. Δε θα τους επιτρέψουμε να μας τρομάξουν, δεν θα τους επιτρέψουμε να μας κλείσουν το στόμα, δε θα αφήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν τα θύματα μιας αστυνομοκρατούμενης Παιδείας. 
ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...