Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Αυτή κι αν ήταν εγκληματική οργάνωση!

                                                                                                             


         
Σε αποκαλυπτική ακρόασή του στη Βουλή ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος περιέγραψε τα σκάνδαλα σε 5 ελληνικές τράπεζες και πως τα μεγαλύτερα από αυτά είχαν μιντιακή και πολιτική κάλυψη

Του Χάρη Ιωάννου










Τους σύγχρονους εγκληματίες του «λευκού κολάρου» ως μέρος μιας διατραπεζικής εγκληματικής οργάνωσης που διαπλέκεται με μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς, περιέγραψε ανάγλυφα χθες στη Βουλή ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης.

Σε μια ακρόαση – ποταμό στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε αναλυτικά στα σκάνδαλα που αφορούν πέντε τράπεζες: την Proton (συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη), τη FBBank (συμφερόντων Β. Ρέστη), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Χαλκίδας και την Τράπεζα Πελοποννήσου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η λεία όλων μαζί των διαρρηκτών τραπεζών δεν φτάνει ούτε ένα από τα ποσά που ληστεύτηκαν, ποσά που φτάνουν κατά περίπτωση τα 304 ή τα 524 εκατ. ευρώ.

Νέο… μοντέλο

«Εχουμε ένα νέο μοντέλο εγκληματία. Δεν είναι άνθρωποι του περιθωρίου, αντιθέτως έχουν καλές σπουδές και ειδικά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος το έχουν σπουδάσει και μάλιστα καλά. Δεν συναντήσαμε όπλα και καραμπίνες. Τα όπλα τους ήταν ότι ο καθένας από αυτούς είτε είχε ΜΜΕ (π.χ. εφημερίδα ή κανάλι) είτε, αν δεν είχε, φρόντιζε να μισθώσει ένα».

Αναφερόμενος στην Proton, την FBB και την Τράπεζα Χαλκίδας, ο κ. Νικολούδης υπογράμμισε ότι τις εγκληματικές πράξεις τις έκαναν μέλη των διοικήσεων για ίδιον όφελος, καθώς «με διάφορα προσχήματα έδιναν δάνεια που κατέληγαν στους δικούς τους λογαριασμούς». Ελαφρώς διαφοροποιημένη είναι η κατάσταση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Πελοποννήσου, όπου δόθηκαν «δάνεια» σε επιχειρηματίες τα οποία ουδέποτε επεστράφησαν.

Ο κ. Νικολούδης επισήμανε ότι η δραστηριότητα στις πέντε τράπεζες δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Δήλωσε πεπεισμένος πως πρόκειται για οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα, η οποία ξεκίνησε το 2007 και κορυφώθηκε το 2009. Αποκάλυψε ακόμη ότι οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των τραπεζών. «Υπάρχει μια διατραπεζική δράση. Ανθρωποι που έδρασαν στη μία, το έκαναν και σε μια άλλη, ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία συναντώνται σε offshore της Κύπρου» ανέφερε.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι «από πίσω έχουν δουλέψει νομικά επιτελεία. Ο όλος σχεδιασμός απέβλεπε στο να φανεί ότι υπήρχαν κάποιοι που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια και ζητούσαν να μπουν στο άρθρο 99». Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «όποιος ετοιμαζόταν να πάρει δάνειο, πρώτη του φροντίδα ήταν να κρύψει την περιουσία του. Είναι ένας λαβύρινθος ο τρόπος που το έκαναν και δείχνει ότι ουδέποτε είχαν πρόθεση να επιστρέψουν τα δάνεια».

Διαφθορά και διαπλοκή

Κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο ο έμπειρος δικαστικός λειτουργός παραδέχτηκε ότι «υπάρχει παντού η διαφθορά και η διαπλοκή», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γνωστό «αμαρτωλό» τρίγωνο. «Η σχέση ανάμεσα στους τρεις πόλους διαφοροποιεί και το είδος της διαπλοκής σε κάθε κράτος. Συνήθως προηγείται η οικονομική ελίτ και ακολουθεί η πολιτική και τα ΜΜΕ, όμως πιστεύω ότι αυτό έχει ανατραπεί και πλέον η οικονομική ελίτ και τα ΜΜΕ προηγούνται της πολιτικής», ενώ πρόσθεσε ότι από τις 207 υποθέσεις που έχει χειριστεί η Αρχή τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο, δεν είναι οι πιο διεφθαρμένοι οι πολιτικοί.

Συνοψίζοντας το έργο της Αρχής ο ανώτατος δικαστικός ανέφερε ότι έχει δεσμευτεί ένα εγκληματικό προϊόν ύψους 230 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν συγκεντρωθεί περίπου 10.000 πληροφορίες για υποθέσεις προς έλεγχο, οι οποίες διαβιβάζονται με φειδώ στο ΣΔΟΕ «για να μην υπερφορτωθεί».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...