Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ουραγός στην κοινωνική δικαιοσύνη η Ελλάδα

Ουραγός στην κοινωνική δικαιοσύνη η Ελλάδα

Ουραγός στην κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ αναδεικνύεται η Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann. Όπως επισημαίνουν, δε, οι συντελεστές της έρευνας, το χάσμα των ευκαιριών κοινωνικής συμμετοχής μεταξύ των πλουσίων χωρών του Βορρά και των φτωχότερων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έχει διευρυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να συνιστά απειλή ακόμη και για την ίδια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε"Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε"Στην κορυφή βρίσκεται η Σουηδία, ακολουθούμενη από τη Φιλανδία, τη Δανία και την Ολλανδία ενώ η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, η Γερμανία, καταλαμβάνει την έβδομη θέση της κατάταξης.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, σε σχετικό δημοσίευμα, η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τον χαμηλό βαθμό κοινωνικής δικαιοσύνης που καταγράφει ο δείκτης. Ένα ακόμα από τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι στις χώρες της κρίσης εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την κοινωνική αδικία είναι οι νέοι.
Ταυτόχρονα, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “η οικονομική ισχύς είναι μια σημαντική προϋπόθεση, αλλά δεν συνιστά εγγύηση για την κοινωνική δικαιοσύνη”, γι΄αυτό και τονίζει την ανάγκη να βρεθεί το θέμα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ο "ευρωπαϊκός δείκτης κοινωνικής δικαιοσύνης" του ιδρύματος Bertelsmann εξετάζει στη βάση 35 κριτηρίων 6 πεδία: 1. της αποτροπής της φτώχειας, 2. της πρόσβασης στην εκπαίδευση, 3. της πρόσβασης στην αγορά εργασίας και την 4. υγεία. Εξετάζει επίσης 5. την λεγόμενη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών και 6. την κοινωνική συνοχή με την αντιμετώπιση των διακρίσεων.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...